תכניות אסטרטגיות חדשות בקריית שמונה

הוועדה המחוזית לתכנון בנייה מחוז צפון אישרה שלוש תכניות אסטרטגיות חדשות בקריית שמונה. בתאריך 26.7.21 קיימה הוועדה יום דיונים מיוחד לעיר קריית שמונה ודנה ב-3 תכניות משמעותיות בקני מידה שונים:

  1. מסמך מדיניות עירוני קריית שמונה
  2. תכנית אב להתחדשות מרכז העיר קריית שמונה
  3. פיילוט ארצי פינוי בינוי אזור "יעקב מלול"

בנוסף קיימות 3 תוכניות אסטרטגיות משמעותיות מאוד לעיר 

  1. תוכנית "עיר נחלים"
  2. תוכנית אסטרטגית הגליל המזרחי כאקוסיסטם תעשייתי
  3. תוכנית אסטרטגית - התחדשות תעשייתית: פיילוט לאומי בקריית שמונה ובגליל העליון

תוכלו לראות פירוט של התוכניות בהמשך

לתוכניות אסטרטגיות נוספות

מסמך מדיניות עירוני לקריית שמונה

"מסמך מדיניות עירוני" הינו מסמך אסטרגי משמעותי ביותר להתפתחות העיר. המסמך שעל עבודתו שקדו צוותי תכנון בשנתיים וחצי האחרונות מגדיר את קריית שמונה כמוקד עירוני אזורי בראייה כוללת והסתכלות לטווח רחוק של עד 60,000 תושבים.

התכנית מתווה חזון להתפתחות העיר לעשרות השנים הקרובות והוכנה באמצעות צוות מקצועי גדול אשר כלל את משרד המתכננים של אדר' דני לזר וכמו כן מתכנני תנועה, נוף, תיירות ותעסוקה, פרוגרמה, סביבה, וגיאולוגיה.

התוכנית מגדירה את מיקום תחנת הרכבת המיועדת בעיר בהתאם לתוואי המסליה שאושרה, פיתוח שכונות חדשות ממזרח לעיר מסביב לתחנת הרכבת המיועדת, התרחבות אזורי תעשייה תעסוקה ומסחר באזור הצפוני והדרומי של העיר, חיבור המכללה האקדמית תל חי לעיר, הוגדרה מערכת דרכים עירונית בדגש על חיבור בין א.ת צפוני לדרומי ופיתוח מתחמי תיירות. כמו כן הושם דגש על התחדשות עירונית בשכונות הותיקות תוך שמירה על ערכי הטבע הנוף והנחלים בעיר.

המסמך הובל על ידי מחלקת התכנון באגף הנדסה בעיר בראשות סגנית מהנדסת העיר גב' אינה בורשטיין בשיתוף הדוק עם לשכת התכנון המחוזית ותוך תיאום מקצועי עם משרדי הממשלה הרלוונטיים ביניהם: משרד התחבורה, משרד השיכון, משרד הכלכלה, רשות מקרקעי ישראל, משרד הבריאות, החקלאות ועוד.

המסמך כאמור אושר ויהווה כלי עבודה בשנים הקרובות לפיתוח העיר כך שכל פרויקט ופיתוח שכונה עתידי יתבצע בהתאם לעקרונות התוכנית.

לצפייה במסמכי התוכנית

מסמך מדיניות קרית שמונה

 

 

 

 

תכנית אב להתחדשות מרכז העיר קריית שמונה

הוועדה המחוזית לתכנון ובניה מחוז צפון אישרה גם את תכנית אב להתחדשות עירונית של מרכז העיר קריית שמונה.

תוכנית האב עוסקת ביצירת חווית חיים של תושבים ותיירים במרכז העיר קריית שמונה מתוך רצון לחדש את מרכז העיר. התוכנית כוללת פינוי של מתחם התחנה המרכזית והפיכתו למרכז תעסוקה מסחר ומגורים, יצירת מרכזי חדשנות ואקדמיה במרכז העיר, יצירת מרכז מסחרי לבניין עירייה מחודש ומשרדי ממשלה, תוספת חניות ושיפור הקישוריות והתנועה במרחב, חידוש השווקים העירוניים ועוד.

התוכנית הוכנה במימון ושיתוף של הרשות הלאומית להתחדשות עירונית במשרד הבינוי והשיכון בתיאום עם מחלקת התכנון באגף הנדסה בעירייה.

במקביל, צוותי תכנון כבר עובדים על הכנת תבע מפורטת למרכז העיר ע"פ העקרונות שהותוו בתוכנית האב כך שניתן יהיה להוציא היתרים מתאימים לפיתוח מרכז העיר.

לצפייה במסמכי התוכנית

תכנית אב להתחדשות מרכז העיר קריית שמונה

 

 

 

 

פיילוט ארצי פינוי בינוי אזור "יעקב מלול"

תכנית מפורטת (תב"ע) זו הובלה גם היא על ידי הרשות להתחדשות עירונית של משרד השיכון וכוללת טיפול חדשני וראשון מסוגו בארץ להתחדשות עירונית בפריפריה.

התכנית נערכת על ידי משרד אדר' גיורא גור וצוות יועצים מקצועי הכולל שמאות, נופי ופיתוח, תנועה ועוד.

במסגרת התוכנית תוכננה שכונה חדשה במתכונת פינוי בינוי. יהרסו 5 בניינים הכוללים כ-60 יחידות דיור וייבנו 5 בניינים חדשים אשר יכללו 180 יחידות דיור. הושם דגש על מרחבים קהילתיים ושטחים ציבוריים פתוחים. במקביל בית הספר לחינוך ממלכתי דתי 'עוזיאל' יעבור אף הוא מתיחת פנים כחלק מתפיסה כוללת של פיתוח שכונה חדשה.

במסגרת התכנון הושם דגש על שיתוף התושבים באמצעות המנהלת השכונתית מוטב יחדיו של רשת המתנסים בעיר.

התוכנית אושרה להפקדה וכעת עיריית קריית שמונה והרשות להתחדשות עירונית עמלים על יצירת מתווה למימוש הפרויקט.

לצפייה במסמכי התוכנית

פיילוט ארצי פינוי בינוי אזור "יעקב מלול"

 

 

 

 

תוכנית "עיר נחלים"

תוכנית "קריית שמונה עיר נחלים - שיקום אגני של נחל עין זהב ונחל עיון" מציעה לספר מחדש את הסיפור של קריית שמונה והאזור.

אזור הגליל המזרחי בצפונה של ישראל זכה לכינוי "ארץ פלגי מים" בשל היותו מבורך במערכת עשירה של פלגי מים, מעיינות ונחלים. שיקום הנחלים עין זהב ועיון, שהינם חלק ממערכת עשירה זו, מהווה הזדמנות לתקן את עוולות העבר, לחזק את הקשר בין המרחב הכפרי לעירוני ולמצב את קריית שמונה בתור הלב העירוני הפועם באזור כולו. חיזוק קריית שמונה כעיר מחוז הוא אינטרס משותף לאגן כולו, ולאחרונה הכרה זו הבשילה בקרב כל שכניה. כפי שהמים זורמים ללא הבחנה בין גבולות מוניציפליים, כך התוכנית מציעה לייצר חזון אזורי, בו העוגנים הכלכליים, הנופיים והקהילתיים העשירים באזור מתחברים ומייצרים צמיחה בתחומי התעסוקה, התיירות, האקדמיה, התרבות והפנאי.

לצד הצמיחה הכלכלית, התוכנית מציעה חזון חברתי-קהילתי, בו אנשי התכנון והגופים המבצעים מפנים מקום לתושבי האזור ומקיימים עמם שותפות אמיתית בדרך ליצירת מרחבים המקדמים איכות חיים וקיימות, תוך מימוש הפוטנציאל הטמון בנכסי הטבע והקהילה כאחד.

 

פירוט מלא של כל התכנית, ניתן לקרוא כאן

עיר נחלים

 

 

 

 

תוכנית אסטרטגית הגליל המזרחי כאקוסיסטם תעשייתי

לתוכנית האסטרטגית חמישה פרקים:

  • הפרק הראשון כולל סקירה כללית של דפוסי הפיתוח באזור הגליל המזרחי, תוך התייחסות ליוזמות פיתוח ולמדיניות בתחום התעשייה.
  • הפרק השני נשען על הממצאים של הפרק הראשון, ומציע מסגרת לפיתוח המרחב האזורי.
  • הפרק השלישי מציג כיוונים רעיוניים לפיתוח המרחב האזורי.
  • הפרק הרביעי מציג סרגלי כלים לפיתוח המרחב האזורי.
  • כנגזרת של החזון ושל סרגלי הכלים, הפרק החמישי מציג תוכנית לפיתוח העיר קריית שמונה.

קריית שמונה אינה תוצר של הזנחה של מדיניות. העיר היא תוצר של קידום פרויקטים תכנוניים בידי משרדי ממשלה ללא תיאום, של מנהיגות פוליטית מקומית שקידמה החלטות אשר החלישו את העיר ושל חוסר בגוף מקצועי תכנוני בעיר. על רקע מצב עניינים זה היה ברור, כי על מנת לחזק את קריית שמונה כעיר־אזור יש צורך בגיבוש חשיבה אזורית.

התוכנית היא פרי עבודה של המעבדה לעיצוב עירוני באוניברסיטת תל אביב בראשותה של פרופ' (אדריכלית) טלי חתוקה. המעבדה היא גוף מחקר הפועל בחוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם באוניברסיטת תל אביב.

 

פירוט מלא של כל התכנית, ניתן לקרוא כאן

 

 

 

 

התחדשות תעשייתית: פיילוט לאומי בקריית שמונה ובגליל העליון

 

כיצד ניתן לחדש אזורי תעשייה? להכניס שימושים חדשים ולהכין אותם לעירוניות התעשתייתית החדשה? התוכנית האסטרטגית ‘התחדשות תעשייתית’: פיילוט לאומי בקריית שמונה ובגליל העליון’, מציעה סדר יום ומסגרת גמישה להתחדשות של אזור התעשייה הדרומי בקריית שמונה.

לתוכנית האסטרטגית שישה פרקים.

פרק א’ ממסגר את נושא ההתחדשות העירונית התעשייתית ואת המתודולוגיה שעליה מתבססת עבודה זו.

פרק ב’ מתמקד באקוסיסטם האזורי, מציג את המגמות באזור ומתמקד בהצגת הפיתוח העירוני והאזורי בזיקה למגוון הפרויקטים בעיר ובזיקה לשאר אזורי התעשייה בעיר.

פרק ג’ מתמקד באזור התעשייה הדרומי, וכולל את הניתוח ואת החזון באשר למצב הקיים.

פרק ד’ דן בהתחדשות החלק הצפוני של אזור התעשייה שנמצא בשטח השיפוט של קריית שמונה.

פרק ה’ דן בהתחדשות החלק הדרומי של אזור התעשייה שנמצא בשטח השיפוט של המועצה האזורית הגליל העליון.

פרק ו’ עוסק בכלים ליישום התוכנית.

לצפייה בתוכנית לחצו כאן

סקר טבע עירוני

בימים אלו נערך בעיר סקר טבע עירוני על די החברה להגנת הטבע, צפי לסיום העבודה דצמבר 2023.

לצפייה בדוח הביניים של הסקר